PROJECT LIGHT
Новости в сфере проекционной рекламы

Чи потрібен дозвіл на встановлення Гобо проектора?

Чи потрібен дозвіл на установку Гобо проектора
В трактуванні ЗУ «Про рекламу» від 2020 р.
https: //zakon.rada.gov.ua/laws/show/270/96-%D0%B2%D1%80#Text
дається чітке визначення зовнішньої реклами:

Стаття 1. Визначення термінів
... .. зовнішня реклама - реклама, что розміщується на спеціальніх Тимчасових и стаціонарних конструкціях - рекламоносіях, розташованіх на відкрітій місцевості, а такоже на зовнішніх поверхнях будинків, споруд, на елементах вуличного обладнання, над проїжджою частина вулиць и доріг;

З визначення можна зробити висновок, що гобопроектор не є рекламною конструкцією, за своєю суттю - це ліхтар з вставленим кольоровим склом. А на ліхтар дозвіл не потрібен.
З особистого досвіду продажу клієнтам, можемо сказати, що дозволів для установки проектора і відтворення проекції не потрібно. Додаткові дозволи можуть знадобитися тільки, якщо виникне необхідність в установці стовпа для проектора, який вже буде рекламною конструкцією.

Стаття 9. ідентифікація реклами
П.6. Вивіска чи табличка з інформацією про зареєстроване найменування особи, знаки для товарів и услуг, что належати Цій особі, вид ее ДІЯЛЬНОСТІ (если Це не віпліває Із зареєстрованого найменування особи), час роботи, что Розміщена на Внутрішній поверхні власного чи надання у Користування особі приміщення , на Зовнішній поверхні будинку чи споруди НЕ вищє первого поверху або на поверсі, де находится власне чи надання у Користування особі приміщення, біля входу в таке приміщення, що не вважається рекламою.

З визначення підпункту закону знову-таки можна зробити висновок, що проекція більше виконує роль інформаційної вивіски, а не реклами. Проекційна (гобо) реклама на асфальті не належить до виду зовнішньої реклами і не вимагає дотримання особливого порядку при її розміщенні. Крім того окремого закону України про рекламу на асфальті як такої просто не існує. Відповідально за порушення чого-небудь настає тільки на підставі закону. По-іншому людину не можна притягати до відповідальності, ніж на законних підставах
Узгодження (або видача дозволу) чого-небудь відбувається в установленому порядку. Про це говорить Конституція України: органи державної влади, місцевого самоврядування та їх посадові особи зобов'язані робити тільки те, що передбачено законом. І якщо порядок узгодження об'єктів зовнішньої реклами законодавством передбачено, то порядок узгодження «асфальтної» реклами - немає.
По-суті, так як законодавства в цій галузі немає, необхідно посилатися на загальні принципи розміщення реклами. Так, рекламування товарів або послуг вважається відповідним законом, якщо інформація достовірна, точна, не приносить істотної шкоди потенційним споживачам. Також, якщо рекламні елементи не містять гучних заголовків, які можуть бути шкідливими для дитячої вразливою психіки. Тобто якщо у вашій рекламі немає подібної інформації - значить, вона цілком відповідає законному розміщення.

Якщо ваше оголошення на асфальті не містить інформації перерахованої нижче, можна навіть не сумніватися з приводу законності, а саме:
- натяків або повну інформацію про товари, ввезення яких заборонено на територію України;
- картинки, що натякають на дискримінаційні твердження з приводу соціального статусу людини, національності, етнічної приналежності, майнового стану, політичних переконань, релігії і т.д .;
- коротких відомостей, на рахунок що спонукають дій до порушення діючих порядків, або тих які можуть нашкодити здоров'ю людини, станом навколишнього середовища;
- приниження споживачів, які не користуються вашої рекламною продукцією;
- відомості про жорстокість або насильство;
- інформацію про товари / діяльності, яка потребує ліцензування;
- а також те, що могло б принизити людську гідність.

Стаття 16. Зовнішня реклама
1. Розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах проводиться на підставі дозволів, что Надаються виконавчими органами Сільських, селищних, міськіх радий, а поза межами населених пунктів - на підставі дозволів, что Надаються ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА адміністраціямі, а на территории Автономної Республики Крим - Радою міністрів Автономної Республики Крим, в порядку, встановленому цімі органами на підставі типових правил, что затверджуються Кабінетом Міністрів України.
... ..Зовнішня реклама на теріторіях, Будинком та споруд розміщується за Згідно їх власніків або уповноважених ними ОРГАНІВ (осіб). Стягнення плати за видачу дозволів забороняється.
{Частина перша статті 16 в редакции Закону № 3530-VI від 16.06.2011}

Дану статтю закону слід розглядати якщо Ви вирішили зробити рекламу на фасад будівлі.
Якщо будівля не Ваша, то слід отримати дозвіл у власника будівлі.
Плата за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває в комунальній власності, встановлюється у порядку, визначеному органами місцевого самоврядування, а місцем, що перебуває у державній або приватній власності, - на договірних засадах з його власником або уповноваженим ним органом (особою).